Ishockeyns historia sträcker ända bakåt till mitten av 1850-talet. Den först officiella matchen spelades i den kanadensiska provinsen Ontario år 1855. Redan 1893 spelades det första Stanley Cup, men NHL bildades först år 1917. Det internationella ishockeyförbundet – IIHF bildades år 1908. Det första officiella världsmästerskapet i ishockey spelades år. I OS-sammanhang gjorde sporten debut i Antwerpen 1920. Under första åren dominerade Kanada stort i VM – och OS- sammanhang.

Från 1950-talet blev Sovjet den ledande hockeynationen och landet abonnerade nästan på VM-guldet till slutet av 1980-talet. Då och då kunde andra nationer sticka upp och vinna en stor – som då USA vann OS-guld i hockey 1980 med ett ungt collegelag (känt som ”Miracle on Ice”) eller när Tre Kronor dock VM-guld i ishockey 1987 i turneringen som spelades i Wien. NHL är den dominerande ligan i världen; det är där de bästa spelarna återfinns och pengarna är som störst. I Europa är ryska KHL nu den dominerande ligan och har under senare år gett NHL en viss konkurrens.
 

Ishockeyns framväxt i Sverige

I Sverige blev ishockey en sport att räkna med på 1920-talet, även om viss verksamhet förekom redan tidigare. De första hockeyspelarna var omskolade bandyspelare som ville testa det något tuffare spelet ishockey. IK Göta från Stockholm blev den första klubben som vann SM-GULD. Under många år hette den högsta serien Allsvenskan, men säsongen 1975/76 introducerades Elitserien. Numera består serien av 12 lag. Färjestad, Djurgården och Brynäs är de klubbar som har plockar flest SM-guld genom åren.

Sverige har även tagit 6 VM-guld i ishockey, det senaste 2006 i Riga. Samma år vann Sverige OS-Guld i Turin. En turnering som var mycket prestigefull då alla de bästa spelarna från NHL deltog. Sverige tillhör tillsammans med Kanada, Ryssland och Tjeckien i dag de ledande nationerna inom ishockeyn.