National Hockey Leauge är världens bästa hockeyliga och den ligger högst upp i det nordamerikanska hockeysystemet. Ligan består av 7 lag från Kanada och 23 lag från USA och grundades 1917 i kanadensiska Montreal. Från början var det endast fyra lag men sedan dess har det utökats och från 2001 har det varit 30 lag. Alla lag är indelade i två serier Eastern Conference och Western Conference med 16 lag i varje. Lagen kommer sedan spela 82 matcher var i serien innan det blir dags för Stanley cup som är slutspelet. De åtta bästa lagen från respektive serie kommer att få spela Stanley cup.

Det finns ingen nerflyttning till en lägre divisioner för lagen som inte kommer med i slutspelet. Men för att ligan ska hålla sig så jämn som möjligt kommer de sämsta lagen få fördel vid den årliga draften. Det menas att de kommer få välja först i NHL Entry Draft. Alla lag har även en samarbetsklubb i den näst högsta ligan i nordamerikanska hockeysystemet och dit lånas unga och spelare som inte platsar i NHL.

När en klubb går ur konkurs händer det att ligan själv köper upp laget och sedan säljer vidare när man hittat en ny köpare lokalt eller på en annan ort. På det här sättet håller sig klubbarna kvar i högsta divisionen men de byter ibland namn när de blir uppköpta.

NHL har två huvudkontor ett i New York och ett i Toronto och den högsta chefen heter Gary Bettman och har varit högsta chef sedan 1992.

Gordie Howe har gjort flest matcher i NHL 1767st.

Wayne Gretzky har gjort flest mål 849st, flest assist 1963st och flest poäng 2857.