Här samlar vi hockeyutryck som är vanliga. Lite av en ordlista för ishockey, Om du vill bättra på dina kunskaper om denna spännande sport så bör du kolla in den här artikeln.

Icing – en spelare skjuter pucken från egen försvarszon så att den far över mittlinjen och motståndarnas förlängda mållinje. Pucken måste gå direkt ner över mållinjen utan touch av någon spelare. I NHL finns en regel där det endast blåses icing genom att den ena lagets backar touchar pucken då motståndarna har skjutit den över hela planen från egna försvarszonen. Om en motståndarforward hinner före backen så blir det ingen icing. Regeln kallas för touch icing. Resultatet blir tekning i den egna zonen för det lag som slog pucken över hela banan.

Indianare – Ett felpass i den grövre skolan. Leder ofta till kontring och/eller målchans för motståndaren.

Offside – när ett lag går in motståndarnas anfallszon så måste pucken vara först in över blålinjen. Är en anfallande spelare inne i zon före pucken ska domaren blåsa för offside.

Red Line Offside – borttagen regel som innebar att en spelare över röd linje inte fick ta emot en passning från egna zonen. Numera förpassad till historieböckerna.

Tekning – I början av en period eller efter att spelet har blåsts av så genomför två spelare en tekning mot varandra. Vid match – och periodstart sker tekningen alltid i mittcirkeln. Annars sker tekningarna i de fyra tekningscirklarna i lagens respektive försvarszoner. Vid tekning försöker spelaren att vinna pucken till det egna laget. Varje lag har i allmänhet en eller flera tekningsspecialister.

Kontring –En snabb spelvändning när ett lag stjäl pucken från det andra och ställer om från försvar till ansvar kvickt. Ofta skapar kontringarna fördel för det anfallande laget i form av 2 mot 1 eller 3 mot 2. Man syftar då på hur många spelare som anfaller och hur många som försvarar.

Styrningar – en puck som ändrar riktning när den styrs av en anfallande spelare, ofta på backskott och vanligt i powerplay. Styrningar är oberäkneliga och mycket svåra för målvakten att rädda. Pucken styrs på volley genom en lätt ryckning i klubban. Vanligast är att man styr med klubbladet, men numera är en del spelare även dukiga på att styra med klubbskaftet, vilket är betydlig svårare.

Power Play – När ett lag har numerärt överläge. Sker genom att motståndarlaget drar på sig en utvisning. Vanligast är man får spela power play i två minuter, om man gör mål inom den tiden så kommer motståndarlagets utvisade spelare in igen och det numerära överläget upphör således.

Straff – Om en spelare dras ned eller hakas i friläge så kan domaren blåsa straff. Valfrispelare får lägga straffen. Vid straffslag är det bara spelaren som lägger straffen och motståndarlagets målvakt som är på isen.

Trafik – vanligt uttryck när anfallspelare passerar framför mål och skymmer motståndarlagets målvakt. Vid spel i numerärt överläge försöker man i allmänhet få in mycket folk på mål för att göra det svårt för målvakten att se pucken och för att styra backskott.

Friläge – Läge, vid kontring eller annan situation, som leder till att spelare kommer fri (utan uppvaktning/markering från motståndarback) med målvakten. Är för det mesta en mycket bra målchans.

Gruff – Lättare bråk som uppstår med flera spelare inblandade. Spelarna knuffar och slår lätt på varandra, men det är inte frågan om något rallarslagsmål. Uppstår ofta då målvakten försöker eller har blockerat pucken och det anfallande laget är angelägna om att gräva fram pucken för att göra mål. Ofta väcker detta kraftig irritation från det försvarande laget som ”står upp för sin målvakt”.

Utvisning – När en spelare begår ett regelbrott så kan han utvisas i 2, 2 plus 2 eller 5 minuter (matchstraff). Laget hamnar då i numerärt underläge och får främst sikta in sig på försvar. Hakning, tripping och spearing är exempel på regelbrott som renderar tid i botbåset.

Wash- Out – Ett domartecken som innebär att domaren svepande slår ut med händerna så att armarna blir raka och fingrarna pekar rakt ut från kroppen. Används när pucken balanserar på mållinjen för att markera att det inte är mål och för vinka avvärjande vid en utvisningssituation (ej utvisning).